Ανδρονίκη Νικολάου | Βιογραφικό
122
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-122,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Βιογραφικό

Ζω κι εργάζομαι στην Αθήνα ως ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Ξεκίνησα τις βασικές μου σπουδές στην Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Πρόγραμμα Ψυχολογίας από όπου κι αποφοίτησα το 2008. Συνέχισα τις σπουδές μου στην Ψυχική Υγεία στην Γλασκόβη της Σκωτίας και συγκεκριμένα στο Glasgow Caledonian University όπου κι απέκτησα το Μεταπτυχιακό μου με τίτλο MSc Psychology and Mental Health.

Το συνεχές ενδιαφέρον μου για γνώση και για όσο το δυνατόν καλύτερη κατάρτιση ως επαγγελματίας με οδήγησε στην συνέχιση των σπουδών μου. Το γνήσιο ενδιαφέρον μου για τους ανθρώπους κι η πίστη μου πως όλοι όσοι το επιθυμούν μπορούν με την κατάλληλη καθοδήγηση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να εξελιχθούν με έκανε να ασχοληθώ με την Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Έχω εκπαιδευτεί στη Συστημική Ψυχοθεραπεία ολοκληρώνοντας το τετραετές Κλινικό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία SANE ( System Attachment Narrative Encephalon) του «Λόγω Ψυχής» – Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Συστημική Ψυχοθεραπεία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση της συστημικής θεώρησης εμπλουτισμένη με τη θεωρία του συναισθηματικού δεσμού, την αφηγηματική ψυχολογία και ευρήματα από τον χώρο των νευροεπιστημών.

Τα τελευταία χρόνια έχω εργαστεί σε διάφορα πλαίσια και με διάφορες ομάδες ανθρώπων παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας. Συγκεκριμένα, έχω εργαστεί με άτομα τρίτης ηλικίας οργανώνοντας δραστηριότητες με σκοπό την ενίσχυση της λειτουργικότητάς τους, τη σύνδεση ανάμεσα στα μέλη της ομάδας καθώς κι εφαρμογή ασκήσεων για την ενδυνάμωση της μνήμης. Έχω συνεργαστεί με το Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής του Δήμου Βύρωνα- Καισαριανής παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική σε ενήλικες που αντιμετώπιζαν συναισθηματικές δυσκολίες ή/και διαταραχές. Ακόμα έχω εργαστεί στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε Δημόσιο Λύκειο των Αθηνών προσφέροντας υπηρεσίες συμβουλευτικής στους μαθητές του σχολείου, συμβουλευτική γονέων, διαχείριση κρίσεων την ώρα λειτουργίας του σχολείου και οργάνωση ομάδων δουλεύοντας με βιωματικές ασκήσεις με στόχο την προσωπική ανάπτυξη κι αυτογνωσία των εφήβων. Μια άλλη δραστηριότητα μου είναι η συνεργασία μου με περιοδικά έντυπα κι ηλεκτρονικά και ιστοσελίδες στα οποία δημοσιεύονται άρθρα μου ψυχολογικού ενδιαφέροντος που αφορούν το ευρύτερο κοινό (περισσότερα blog).

Από το 2015 διατηρώ ιδιωτικό γραφείο και δουλεύω ψυχοθεραπευτικά με ενήλικες, εφήβους, ζευγάρια, οικογένειες κι ομάδες. Παράλληλα ασχολούμαι με την ποιοτική έρευνα εστιάζοντας σε ζητήματα ψυχοθεραπείας που με ενδιαφέρουν. Στόχος αλλά και προσωπική μου ανάγκη αποτελεί η συνεχής ενημέρωση γύρω από θέματα ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας και για αυτό τον λόγο παρακολουθώ σεμινάρια και συμμετέχω σε επιστημονικά συνέδρια σε Ελλάδα κι εξωτερικό όπου μου δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάζω αποτελέσματα της ερευνητικής μου δραστηριότητας. Τέλος, είμαι συνεργάτης έρευνας στο «Λόγω Ψυχής»- Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ).