Ανδρονίκη Νικολάου | Εξηγώντας στα παιδιά τι σημαίνει το τέλος των διακοπών κι όχι μόνο…
325
post-template-default,single,single-post,postid-325,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Εξηγώντας στα παιδιά τι σημαίνει το τέλος των διακοπών κι όχι μόνο…

Εξηγώντας στα παιδιά τι σημαίνει το τέλος των διακοπών κι όχι μόνο…

Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές που είναι μια περίοδος ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης, καλούμαστε να επιστρέψουμε πάλι στην καθημερινότητά. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ο χρόνος που είχαμε μαζί με τα παιδιά μας μειώνεται καθώς όλοι επιστρέφουμε σε όλα εκείνα που κάνουμε όλη τη χρονιά.

Προσπαθώντας λοιπόν να προετοιμαστούμε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά για την επιστροφή στην καθημερινότητα, καλό θα ήταν να μιλήσουμε στο παιδί μας εστιάζοντας πρώτα στα θετικά. Δηλαδή να πούμε ότι το τέλος των διακοπών σημαίνει επιστροφή στην βάση μας και στα παιχνίδια με φίλους, συμμαθητές και σε εξωσχολικές δραστηριότητες που το παιδί αγαπά. Ανάλογα με το αναπτυξιακό του στάδιο, να του εξηγήσουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια μαζί, καθώς η μαμά κι ο μπαμπάς θα πρέπει να δουλέψουν και το παιδί να πάει σχολείο. Το παιδί μαθαίνει έτσι ότι η εργασία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής των ενηλίκων όπως είναι και το σχολείο για τα παιδιά. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η εργασία προσφέρει τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί σας καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επίσης, είναι σημαντικό να προετοιμάζουμε τα παιδιά από πριν για την απουσία μας, και να τηρείται όσο πιο πιστά το ωράριο και η ρουτίνα τους. Κυρίως στην νηπιακή ηλικία, να ενημερώνεται σωστά το άτομο που θα φροντίζει το παιδί για τις συνήθειες του, αφού η δυσαρέσκεια που μπορεί να αισθανθεί το παιδί μπορεί να εκδηλωθεί με προβλήματα στην λήψη τροφής και στον ύπνο.

Βέβαια, το πιο σημαντικό όλων δεν είναι τι θα πείτε στο παιδί, αλλά το να ακούσετε προσεχτικά, να νοιώσετε την ανάγκη του και να προσπαθήσετε με την στάση σας να το καθησυχάσετε.

Πώς να διαχειριστείτε τις ενοχές σας

Συνήθως η απουσία πολλών ωρών από τη ζωή του παιδιού καθημερινά οδηγεί τους γονείς στο να νοιώθουν ενοχές Η ενοχοποίηση μόνο κακός σύμβουλος μπορεί να είναι καθώς πολλές φορές οι γονείς οδηγούνται στο να «δωροδοκούν» τα παιδιά και να τους κάνουν όλα τα χατίρια προκειμένου να ξεγελάσουν τις δικές τους τύψεις.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο – όσο αυτό βέβαια είναι δυνατόν- αξιολογήστε πόσο χρόνο χρειάζεται να λείπετε από το σπίτι. Αν επαναξιολογήσετε τις υποχρεώσεις σας, μπορεί να καταλάβετε ότι δεν είναι όλες τόσο σημαντικές όσο θεωρούσατε. Αναλογιστείτε ακόμα αν είναι ποιοτικός ο χρόνος που περνάτε με το παιδί σας. Είστε μαζί του ουσιαστικά; Παίζετε μαζί του; Το ακούτε προσεχτικά ή βρίσκεστε παθητικά εκεί;

Είναι χρήσιμο να προσπαθείτε να οργανώνετε δραστηριότητες τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα μαζί με το παιδί σας. Για παράδειγμα, παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια, δείτε κινούμενα σχέδια, κυνηγηθείτε μέσα στο σπίτι, πηγαίνετε μια βόλτα στο πάρκο ή στην παιδική χαρά. Αυτές οι δραστηριότητες καλό είναι να γίνονται σε συνεννόηση με το παιδί και να δίνεται η δυνατότητα επαναξιολόγησης τους ώστε να είναι συμβατές με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του.
Σε περίπτωση που κάποια μέρα η κούραση ή κάποιο άλλο πρόβλημα δεν σας επιτρέπει να είστε ουσιαστικά εκεί, η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη λύση. Εξηγήστε στο παιδί πως νοιώθετε κι ανανεώστε το ραντεβού σας για παιχνίδι κάποια άλλη στιγμή.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι ένας γονιός δεν είναι ποτέ μόνο γονιός, έχει κι άλλους ρόλους στη ζωή του. Είναι απαραίτητο λοιπόν να κάνετε και πράγματα μόνοι σας, με φίλους ή με το σύντροφό σας προκειμένου να ανατροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με ευχαρίστηση και ξεκούραση. Αν εσείς δεν αισθάνεστε καλά, δεν θα είστε πραγματικά καλά ούτε και με το παιδί σας.