Ανδρονίκη Νικολάου | Ποια είναι τα οφέλη του να έχεις κατοικίδιο;
332
post-template-default,single,single-post,postid-332,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Ποια είναι τα οφέλη του να έχεις κατοικίδιο;

Ποια είναι τα οφέλη του να έχεις κατοικίδιο;

Όλο και πιο συχνά στις μέρες μας βλέπουμε ανθρώπους γύρω μας να κυκλοφορούν παρέα με τους σκύλους τους στον δρόμο, στα μαγαζιά, στην παραλία ή ακόμα και σε καφετέριες. Επίσης φωτογραφίες με σκύλους και γάτες κατακλύζουν τα social media κι εμφανίζονται συνεχώς μπροστά μας. Τι συμβαίνει όμως κι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν σκύλο, γάτα ή και τα δύο? Τι συμβαίνει όταν τους συμπεριφέρονται σαν κάτι περισσότερο από απλά ένα ζώο? Έχει γίνει κι αυτό μόδα ή μήπως τελικά είναι κάτι άλλο? Κι η απάντησή μου είναι ότι φυσικά και είναι πολλά περισσότερα από μια ακόμα τάση της εποχής!

Όλο και πιο πολλές έρευνες υποδεικνύουν τα σωματικά οφέλη που έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Παρουσιάζουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, λιγότερο άγχος και αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης και ενδορφινών τα οποία δρουν ως φυσικά αντικαταθλιπτικά. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει και σε καλύτερη φυσική κατάσταση τους ιδιοκτήτες τους αν σκεφτούμε τον χρόνο που περνάμε καθημερινά πηγαίνοντας βόλτες τους τετράποδους φίλους μας κι ιδιαίτερα εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εκτόνωση κι άσκηση.

Πέραν όμως από την θετική επίδραση που έχει ο σκύλος κι η γάτα στην υγεία μας, ας μιλήσουμε για το πως επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία. Όσοι από εμάς ζούμε με σκύλο ή γάτα στο σπίτι ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είσαι και δεν αισθάνεσαι ποτέ μόνος γεγονός που αυξάνει την αίσθηση συντροφικότητας και μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στην διάθεσή μας. Ιδιαίτερα στους μοναχικούς ανθρώπους η φροντίδα του κατοικίδιου μπορεί να δίνει νόημα στην ζωή τους. Πολλοί αισθάνονται ικανοί ή ενισχύεται ακόμα κι η αίσθηση αξίας που έχουν για τον εαυτό τους φέροντας εις πέρας την όχι πάντα εύκολη θα έλεγα φροντίδα ενός τετράποδου πλάσματος. Ακόμα, θα έχετε διαπιστώσει ότι η παρουσία του σκύλου και της γάτας από μόνη της μας προκαλεί χαμόγελο, μας φτιάχνει την διάθεσή ακόμα κι όταν τα συναντάμε τυχαία στον δρόμο και έχει την ικανότητα να φέρνει τους ανθρώπους ακόμα πιο κοντά. Σημειώνω σε αυτό το σημείο ότι υπάρχουν πολλά ζώα που μπορούν να προκαλέσουν αυτή την αντίδραση αλλά στο παρόν άρθρο αναφέρομαι κυρίως σε σκύλο και γάτα καθώς έχει ερευνηθεί πιο πολύ η αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο.

Πόσοι από εσάς δεν έχει σταματήσει να χαϊδέψετε ένα χαριτωμένο σκυλάκι και να ανταλλάξετε κουβέντες με τον άγνωστο σε εσάς ιδιοκτήτη του ή πόσοι από εσάς δεν έχετε πιάσει την κουβέντα με ιδιοκτήτες άλλων σκύλων που συναντάτε πηγαίνοντας βόλτα τους φίλους σας?

Σημαντική είναι κι η συνύπαρξη ενός σκύλου ή μιας γάτας με ένα παιδί καθώς συμβάλλει στην συναισθηματική του ανάπτυξη μαθαίνοντας του την έννοια της φροντίδας, του μοιράσματος, του σεβασμού, των ορίων αλλά και της έκφρασης συναισθημάτων με κατάλληλο τρόπο. Επίσης, το γεγονός ότι ο σκύλος κι η γάτα μας δεν θα μας προδώσουν ποτέ , η ανιδιοτελής αγάπη, αφοσίωση που προσφέρουν από τη φύση τους άκριτα κι απλόχερα, μας επιτρέπουν να συνδεθούμε μαζί τους με τρόπο πολλές φορές πρωτόγνωρο, αυθεντικό και συγκινητικό σε σημείο που η σχέση αυτή να ανοίγει τον δρόμο σύνδεσής μας και με άλλους ανθρώπους.

Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν ο δεσμός αυτός είναι ξεχωριστός κι αν κάποιοι λένε «μα είναι απλά ένα ζώο» εμείς που ζούμε μαζί τους ξέρουμε ότι είναι πολλά περισσότερα… είναι οικογένεια!